Hypotheek en scheiding

Hypotheek en Scheiding

Wanneer u gaat scheiden bent u wellicht in het bezit van een eigen woning, niet alleen de woning moet worden verdeeld, maar ook de hypotheek valt in de verdeling. De hypotheekbank heeft u beide als “hoofdelijk schuldenaar” opgenomen in de hypotheekakte en zal niet zomaar één van de partners ontslaan uit het hoofdelijk ontslag. De bank loopt daardoor extra risico dat de maandlast van de hypotheek voor nu en in de toekomst niet betaald kan gaan worden. Voordat u afspraken maakt over de voortzetting van de hypotheek is het dus belangrijk om te weten hoe de bank met deze omzetting zal omgaan.

E5RETXVN7R_opt-300x200Tevens is het van belang om te weten wat de nieuwe maandlasten worden van de hypotheek. Deze kunnen veranderen omdat er wellicht een nieuwe hypotheek moeten worden afgesloten of dat de huidige hypotheek moeten worden omgezet in een (deels) andere aflosvorm. Dit laatste om de betaalde hypotheekrente af te kunnen trekken van de inkomstenbelasting. Deze berekening is vaak lastig en bepaald mede de nieuwe maandlasten. Het is voor de voortzettende partij dan ook van groot belang om te weten wat zijn/haar nieuwe maandlasten zullen gaan worden. Niet alleen zijn de maandlasten van belang om te weten wat er in de portemonnee wordt overgehouden om de andere lasten te betalen, maar ook voor de bepaling van de verdeling van de kinderkosten en de partneralimentatie. De te betalen partneralimentatie bepaald tevens weer of de bank de hypotheek überhaupt wel wilt gaan verstrekken.

Niet alleen voor de achterblijvende partij is de hypotheek een moeilijk stuk, maar ook voor de vertrekkende partij. Mede als deze ook een woning wilt gaan kopen. Ook hier zal goed opgelet moeten worden welke hypotheek moet worden afgesloten om de rente aftrek fiscaal gezien optimaal te benutten.

Taken Scheidingsnazorg

De adviseurs van Scheidingsnazorg kunnen voor u berekenen wat een fiscaal optimale hypotheek is en toetsen bij de hypotheekbank of de mogelijk tot overname van de hypotheek aanwezig is.

 

Neem contact met ons op!