Belasting na de scheiding


Wat zijn de wijzigingen in het jaar van de scheiding!

Belasting na de scheiding

Wanneer u gaat scheiden en u heeft bijvoorbeeld een eigen woning of er is sprake van een betaling van partneralimentatie, moet u een aangifte inkomstenbelasting invullen. Wellicht deed u dit al jaren voor uw beide, maar nu moet u dit alleen in gaan vullen. Welke kosten kan u dan allemaal aftrekken van de inkomstenbelasting of welke posten moet ik juist bij gaan tellen?

Belasting na de scheiding

Belasting na de scheiding

Tot de datum van scheiding (indienen van het verzoekschrift) en het verlaten van de woning van een van de partijen, bent u verplicht fiscale partners van elkaar geweest. In het jaar van de scheiding mag u ook opteren om voor de rest van het belastingjaar ook te verrekenen alsof u fiscale partners van elkaar bent. Dit kan financiële voordelen hebben of juist niet!

Tevens is het betalen van een partneralimentatie aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Niet alleen de betaling aan de ex-partner is aftrekbaar, maar ook het betalen van bijvoorbeeld de hypotheekrente van het deel van de woning van de ex-partner, is aftrekbaar als partneralimentatie. Hier zit overigens wel een maximale periode aan verbonden.

Zo zijn er meerdere voordelen te verkrijgen na een scheiding. Zo kan u bijvoorbeeld recht hebben op bepaalde heffingskortingen en toeslagen. Voor een ieder is dit anders en zal pas bepaald kunnen worden nadat de stukken zijn beoordeeld.

Specialisten voor de aangifte belasting

De adviseurs van Scheidingsnazorg verzorgen voor de beide partners of enkele partners de belastingaangifte en zullen beoordelen op welke heffingskortingen en toeslagen( o.a. kindgebonden budget) u recht heeft. Ook is het mogelijk om een voorlopige aanslag aan te vragen zodat u niet zolang op de centen hoeft te wachten. Klik hier voor de tarieven.

 

Neem contact met ons op!